Избират Мис „Праскова на събор в Гавраилово
Избират Мис „Праскова на събор в Гавраилово / снимка: sxc.hu

Състезания за най-бързо ядене на праскова, правене на компот и сладко от праскови, изложба на рисунка на тема „Праскова" и рисунка на асфалт, са само част от забавленията, предвидени за тазгодишния традиционен празник „Златна праскова" в село Гавраилово. В програмата са включени още  конкурс за детско музикално и певческо творчество за купата „Златна праскова" и общоселско празнично веселие. Традиционно ще се проведе и конкурсът Мис „Праскова".

Традиционният празник „Златна праскова" ще се проведе на 29 юли в сливенското село Гавраилово. Целта на събора е да се възроди славата на „Долината на прасковите", както и да се провокират производителите да се занимават с производството на тази култура.

За производителите на праскови е предвиден семинар, на който ще се обсъдят  съвременните и перспективни сортове праскови и нектарини; новите технологични моменти при отглеждането на плода; възможности за подпомагане на производителите на праскови в България и др. Участниците ще посетят насаждения от праскови и ще наблюдават демонстрация на селскостопански машини и инвентари, свързани с обработката на трайни насаждения, както и капкови системи за напояване.

Други новини от Сливен