Избери, за да помогнеш - проект за по-здрави деца
Избери, за да помогнеш - проект за по-здрави деца / www.sxc.hu

Българската асоциация за здраве и фитнес е член на Европейската асоциация за здраве и фитнес. Стратегията на асоциацията е свързана с превенция на здравето чрез повишаване нивото на физическата активност и насърчаване към здравословен начин на живот. Важно място в стратегията на БАЗФ се отделя на младите хора, както и на хора в неравностойно положение.

Проектът на БАЗФ има за цел да проведе тестове в началните и средни училища на територията на цялата страна, за да установи степента на затлъстяване, наднормено тегло и гръбначни изкривявания. С получените резултати ще се създаде електронна платформа с база данни, която може да се ползва от всички заинтересовани институции.

Според статистиката между 32% и 36% от децата в България са с наднормено тегло и различна степен на затлъстяване. Затлъстяването, наднорменото тегло и гръбначните изкривявания са основен проблем при децата в българските училища. Той е в основата на редица заболявания с огромен социален ефект - диабет, сърдечно съдови заболявания, депресия, агресия, социална изолация. В съчетание с прогресивното обездвижване на децата затлъстяването, наднорменото тегло и опорно двигателните смущения (сколиоза) ще се превърнат в "бомба със закъснител" за цяло едно поколение българи.

В България няма създадена концепция за превенция на тези проблеми. Провеждат се кампанийни изследвания, които дават само статистически данни.

Проектът на БАЗФ предлага нов подход: Тест - Анализ на резултатите - База данни - Създаване на групи за физическа активност - Създаване на Регионален център за превенция - Възможност за достъп до този център на хора в неравностойно положение.

Досега БАЗФ съвместно с партньори е провела над 16 000 теста в различни градове от страната. В София са организирани три групи с над 130 деца за физическа активност с цел превенция. Заниманията се провеждат през цялата година, като веднъж месечно се изнасят беседи за правилното хранене и ползите от физическата активност.

Национална пациентска организация е партньор на БАЗФ и подкрепя проекта като част от своята стратегия за по-здрави и физически активни деца в българските училища. Департаментът по Спорт към Софийския университет "Свети Климент Охридски" е партньор на БАЗФ и предоставя своя научен потенциал, квалифицирани педагози и спортна база за решаване на проблема.

Избери, за да помогнеш!

Дарете чрез SMS с текст DMS FITNES на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената за един SMS е 1,20 лева с ДДС.