Испанският посланик изнесе лекция в университета в Перник
Испанският посланик изнесе лекция в университета в Перник / снимка: DarikNews.bg, Перник

Посланикът на Кралство Испания у нас Негово Превъзходителство Хорхе Фуентес Вилайонга изнесе лекция в Европейския политехнически университет в Перник. Откритата лекция, в рамките на програмата "Европейски ценности и култура", слушаха студенти на ВУЗ-а, ученици от професионалните и средните училища в града. Дипломатът говори за днешна обединена Европа, за принципите за развитие на Евросъюза, за кризата и за проблемите на България.

До 15-20 години страните членки на Европейския съюз ще станат 35, прогнозира посланик Хорхе Фуентес. "В този смисъл, много важно е да се укрепят позициите на евросъюза, подчерта дипломатът. ЕС е икономически гигант, много по-силен от САЩ, Китай и Русия, но е джудже в политическо и военно отношение. Затова трябва да се работи в укрепването му в тази насока, смята посланик Фуентес. Според дипломата, проблемите в България произлизат от пропастта между нейната икономика и тази на обединена Европа. Икономическата ситуация тук трябва да бъде подобрена", препоръча Н.Пр. Хорхе Фуентес, като отбеляза, че стабилната икономика ще облекчи проблема за хората при въвеждането в страната ни на европейската валутна единица.

Хората, емигрирали в чужди страни, трябва отново да се върнат тук, препоръча като друг ход испанският посланик. Според дипломата, България се развива добре и показател за това е безработицата в страната, която е под средната за Европа, както и външният дълг и дефицитът, които са в умерени параметри. Като причина за икономическата и финансова криза в Европа, посланик Фуентес посочи пропастта между реалностите в икономиката на ЕС и представите, в които  са живели някои от страните. Дипломатът се мотивира с факта, че част от държавите са харчели повече, отколкото могат да си позволят.

Посланик Хорхе Фуентес скоро ще отпътува от България, тъй като приключва втория му мандат. Преди дни президентът Георги Първанов му връчи Почетен знак на държавния глава за изключително големите му заслуги и принос за развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Испания.

Днес министърът на отбраната връчи на дипломата ордена "Свети Георги". Н.Пр. Хорхе Фуентес е посланикът с най-много отличия от България. Той е почетен гражданин на София и с усмивка определя титлата като най-ценното си отличие, тъй като му давала възможност да пътува безплатно в градския транспорт. Той вече се е възползвал веднъж от преференцията и заяви, че трамваите му доставят огромно удоволствие.