Искането на Вартоломей I за реликвите предизвика протест
Искането на Вартоломей I за реликвите предизвика протест / снимка: БГНЕС, архив

Граждански протест се организира в социалните мрежи срещу отношението на Вселенския патриарх Вартоломей I към българската православна църква и заради претенциите му към църковни ценности, съхранявани в български културни институции.  Това съобщи в интервю за Дарик водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев.

Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция

Протестът ще започне в 19.00 ч. пред хотела, в който е отседнал Вартоломей, и ще протече като бдение със свещи. По неофициална информация тази вечер в 20:00 Вселенският патриарх ще отпътува за Истанбул.

„Защо председателят на БАН в един момент реши, че трябва да бъде удостоен с почетно звание патриарх Вартоломей? Защо трябваше да предлага и на президента да отличава Вартоломей с най-високо държавно отличие - орден „Стара планина" - първа степен? Някак си много въпросителни, на които никой не дава ясен и категоричен отговор", каза Благоев.

Президентът ще удостои Вселенския патриарх Вартоломей І с орден „Стара планина"

Той смята, че председателят на БАН и президентът трябва да дадат ясни отговори, а в противен случай по думите му остават съмнения.