Иманяри откриха колесница от I-II в. в надгробна могила край с. Рилци
Иманяри откриха колесница от I-II в. в надгробна могила край с. Рилци / снимка: Регионален Исторически музей - Благоевград

В резултат на иманярско посегателство е открита колесница около голямата надгробна могила в местността "Чуката" край село Рилци, община Благоевград. Специалисти от Регионалния исторически музей и представители на Районното управление в Благоевград посетиха обекта и констатираха, че е направен изкоп 5 на 3 м широк и дълбок 1,30 м.

В изхвърляната от изкопа пръст наоколо са открити множество животински кости, най-вероятно от коне, намерени са и железни останки от конструкция на колесница, на 100 м западно от изкопа в храсталаците археолозите и полицаите са открили останки от колела на колесница, както и две главини от колелата й.

Предприети са спешни мерки за по-нататъшното проучване на обекта от специалисти. Откритите материали се намират в музея в Благоевград, съобщи говорителят на културния институт Силвия Домозетска

Иманяри откриха колесница от III в в надгробна могила край с Рилци
netinfo

Надгробната могила в местността "Чуката" край село Рилци датира от I- II век. Обявена е през 1962 година за паметник на културата, през 2008 година е регистрирана в Археологическата карта на България.

Новини от Благоевград