Има опасност да закрият две отделения в Първа АГ болница
Има опасност да закрият две отделения в Първа АГ болница / Sofia Photo Agency
Има опасност да закрият две отделения в Първа АГ болница
37334
Има опасност да закрият две отделения в Първа АГ болница
  • Има опасност да закрият две отделения в Първа АГ болница

Освен рожденият ден на Дарик радио, днес отбелязваме и Бабинден. В деня на родилната помощ празнуват всички акушер-гинеколози и акушери. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите, жените, които помагат при раждане и на младите булки и невести, които са раждали.

Зам.-директорът на Първа АГ болница д-р Валентина Григорова е акушер-гинеколог от 37 години, казва че празникът на родилната помощ е най-специалният ден за нея през годината:

"Днешният ден е много специален за нас. За мен, лично, няма по-специален ден. Не виждам какво мога да си пожелая сега освен още много бебета, те да са живи, да са здрави и да даваме на тази нация хора, които да могат да работят, могат да се реализират и които да се реализират в нашата страна. Аз това си пожелавам. Това, което раждаме, да остане тук и да е доволно, че остава в България".

Освен радостта от празника, акушерите споделиха и проблемите, пред които са изправени. Заради нови изисквания за работата на болниците в лечебното заведение има опасност да бъде закрито отделението по хирургия на млечната жлеза и клиниката за ин витро процедури.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на празника увери, че ще направи всичко възможно това да не се случи: "Следя този процес от скоро и съм разговаряла и с Министерството на здравеопазването. Имам уверението, че когато покажем, че изпълняваме предписанията, те ще проявят също така разбиране и гъвкавост, така че няма да бъде закрито през март отделението за ин витро и аз гарантирам, че доколкото това зависи от нас и изпълнението на критериите, няма да бъде закрито изобщо".