Играта на открито не само помага на децата да се отърсят от напрежението в училище. Тя намалява и риска от болести, като този ефект се запазва за цял живот.
Играта на открито не само помага на децата да се отърсят от напрежението в училище. Тя намалява и риска от болести, като този ефект се запазва за цял живот. / Thinkstock/Getty Images
Играта на открито не само помага на децата да се отърсят от напрежението в училище. Тя намалява и риска от болести, като този ефект се запазва за цял живот, съобщи в. "Дейли мейл".

Само 10 минути игра на открито дневно предпазва децата от сърдечносъдови заболявания и диабет в зряла възраст, установиха американски учени, анализирали данни за повече от 11 000 подрастващи на възраст от 4 до 18 години. Те са били включени в 11 международни изследвания в САЩ, Бразилия и Европа.

Колко захар на ден се полага на малките деца?

Заменянето на лека физическа дейност с кратки периоди на силно натоварване може да донесе значими кардиометаболични ползи за децата, особено на тези с излишни килограми в кръста и повишени нива на инсулина, твърдят учените от университета Уейк Форест в Северна Каролина.

Учените са проследили измерими индикатори за медицинското състояние и кардиометаболитния риск, като тегло, кръвно налягане, холестерол, триглицериди, глюкоза, инсулин. Резултатите им показват 32 значими връзки между такива биомаркери и енергичната физическа дейност от общо 360.

Съставка в шоколада и бисквитите е най-вредният подсладител

Канадско изследване подкрепя необходимостта децата да се откъсват от компютрите и таблетите и да излизат навън. Учените от университета на Британска Колумбия установиха, че тези, които избягват препоръчваното количество ежедневно движение, са с по-слаби кости от палавите си връстниците.

Гръбначните изкривявания сред децата стръмно нарастват
БТА