И сам войнът е войн в битката за Народния театър
И сам войнът е войн в битката за Народния театър / Sofia Photo Agency

Само един се оказа кандидатът за директор на Народния театър „Иван Вазов". Единствено сегашният шеф на Сатирата Павел Васев реши да се пробва да оглави първата ни трупа и подаде документите си. В Министерство на културата си обясняват случилото се със слуха, който върви от доста време в театралните среди. Слухът, че именно Павел Васев ще е новият шеф на Народния театър. Та затова и другите кандидати, допускайки, че конкурсът може би е предрешен, са се отказали да участват в него.

Тепърва комисия ще решава дали Васев може да бъде допуснат до следващия етап на конкурса, дали отговаря на определени условия, но едва ли има причина, поради която министерството ще го отреже. Най-малко опитът, който той има, говори за обратното.

Павел Васев е завършил театрална режисура, бил е заместник-министър на културата по времето на Елка Константинова /1991-1992 г./, председател на Съюза на филмовите дейци /1996-2000 г./, след това беше директор на културния ни център в Москва. А в момента е директор на Сатиричния театър.

Павел Васев вече е бил на ръководен пост и в Народния театър - бил е административен директор по покана на Александър Морфов. Затова и прогнозите сега са, че ако той се върне в Народния театър като директор, в театъра ще се завърне и Морфов. Неговият договор като главен режисьор изтече през лятото и не беше подновен. Говори се, че Морфов вече е казал „да" на Васев за съвместната им работа.

Не е изключено до края на годината да не стане ясно дали Павел Васев ще е новият шеф на Народния театър. И то не защото Министерство на културата има интерес да се бави, а защото идват празници. Може пък и да ни изненадат - да вземат решението си доста по-бързо от очакваното.

Когато и да се случи Народният театър има нужда от освежаване. Мнозина са категорични, че в последно време той е в криза. Една от последните хубави постановки там е от преди четири години – „Хъшове" на Александър Морфов. Репертоарът е скучен, спектаклите в афиша се сменят непрекъснато, защото не могат да напълнят салоните с публика. Тази година за първи път Народният театър нямаше нито една номинация за наградите „Икар", не получи нито една статуетка „Аскеер". Сегашният директор на Народния Васил Стефанов е на 75 години и театрали недоумяват защо вече не е пенсионер. Хора от гилдията не се притесняват да го определят като „убиецът на Народния театър". Той е един от хората, управлявали най-дълго първата ни трупа. Събират му се около 14 години мандат, макар и с малки прекъсвания.

Битката за нов директор на Народния театър няма да се състои. Такава предстои за Павел Васев, в случай, че той спечели конкурса за този пост.