И bTV събира пари за децата на Хаити
И bTV събира пари за децата на Хаити / bTV

Благотворителен концерт „Надежда за децата на Хаити" ще излъчи bTV на живо във вторник от 20.00 часа. Чрез него телевизията и УНИЦЕФ България ще се присъединят към международните усилия за подкрепа на децата в Хаити - част от световната кампания за набиране на средства за пострадалата от тежко земетресение страна.

Повече от 50 български артисти ще се включат напълно безвъзмездно в събирането на средствата. Най-известните български лица от музикалната сцена ще подкрепят кампанията със свои изпълнения. Популярни лица, светски личности, актьори и музиканти пък ще приемат обажданията на зрителите. Така всеки, който се включи с дарение, ще може да стори това в директен разговор с Венелин Петков, Гена Трайкова, Ани Цолова, Краси Минев, Светла Петрова, Мариана Векилска, Алекс Раева, Радост Драганова, Наталия Симеонова и др. Популярните лица ще се сменят на всеки 30 минути, а концертът ще продължи близо четири часа, като в него ще се включат късната емисия "Новини" на bTV, както и "Шоуто на Слави", където ще бъдат обявени резултатите за набраните средства. Водеща на събитието ще бъде Ани Салич, а телефоните за връзка ще бъдат обявени при старта на концерта. По време на предаването зрителите ще видят и научат последната информация за продължаващата хуманитарна криза след погубващото земетресение, оставило почти два милиона деца в риск.

Извънредна кампания на УНИЦЕФ за набиране на средства за Хаити стартира на 22 януари с видеоклип, който се излъчва в целия свят и призовава за помощ за децата в Хаити. Два милиона деца в този момент са изложени на риск в Хаити - разделени от семействата си, ранени, заклещени под руините на разрушени сгради. За по-малко от 48 часа след земетресението УНИЦЕФ достави в Порт-о-Пренс 10 000 брезентови палатки, 4600 контейнера с питейна вода, 5,5 милиона таблетки за пречистване на вода, 556 000 сашета за орална рехидратация. Според официалните данни от властите в Хаити земетресението е причинило смъртта на над 150 000 души, а около 200 000 са ранените. Близо 2 милиона деца са в риск.

В настоящия момент в Хаити има най-голяма необходимост от хуманитарна помощ и грижа за децата. УНИЦЕФ съвместно със своите партньори осигурява храна, провизии и психологическа подкрепа.