Хъмфрис: Медиите в България трябва да са по-критични
Хъмфрис: Медиите в България трябва да са по-критични / netinfo

Българските медии трябва да са по-агресивни, по-критични и да задават по-премерени и точни въпроси. Това заяви в Русе ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис. Той е специален гост на медийния фестивал “Българската Европа”, който се провежда за четвърти път и присъства на дискусията за “Българите и българските електронни медии след присъединяването към ЕС”.

Майкъл Хъмфрис каза, че българските медии са професионални и играят ключова роля в обществото, но според него водещите теми трябва да са свързани не толкова със скандали, колкото с разследвания за корупция, с теми като работата на прокуратурата и спазването на законодателството. Той отправи критики към страната ни, заради това, че изостава в прилагането на дадените от ЕС указания за реформите в областта на околната среда.

България се забави и при въвеждането на единния телефон за спешна помощ. Ръководителят на представителството на Европейската комисия изрази надежда, че в близките седмици указанията ще бъдат изпълнени. На въпрос дали Европейската комисия ще проведе разследване във връзка с нередностите около местните избори, Майкъл Хъмфрис отговори, че ако има неправомерни действия, то те трябва да бъдат разследвани от съответните институции в България.

Изборите и провеждането им са грижа единствено на българското правителство и ЕК няма право на намеса.

Други новини от Русе