Художник получава наградата „Добри Чинтулов”
Художник получава наградата „Добри Чинтулов” / netinfo

Художникът Йордан Парушев е носителят на тазгодишната награда на община Сливен за литература и изкуство "Добри Чинтулов". Обществената комисия за определяне носителя на наградата, чийто председател е журналистът Петър Сяров, избра новият лауреат на най-престижната сливенска награда с тайно гласуване.

Йордан Парушев е роден на 30 юни 1958 г. в Сливен. Той завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1983 година великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис” в класа на Станислав Памукчиев. По-късно специализира в академията „Н. И. Репин” в Санкт Петербург и в „Сите интернасионал де’арт” в Париж.

Художникът живее в Сливен и работи като преподавател по живопис в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Той е доцент по изкуствознание и живопис във великотърновския университет. Член е на Съюза на българските художници и председател на представителството на организацията в Сливен. Автор е на повече от 20 самостоятелни изложби в България и чужбина.