Холандският посланик у нас: Еврочленството трябва да е от полза за всички вас
Холандският посланик у нас: Еврочленството трябва да е от полза за всички вас / Sofia Photo Agency
В България няма място за конфликт на интереси и корупция, заяви холандският посланик у нас Вилем ван Ее на семинар „Омбудсманът – двигател на доброто управление". Форумът се организира от българският омбудсман Гиньо Ганев в сътрудничество с холандския му колега Алекс Бренинкмейер и е част от съвместен проект, подкрепен от програма МАТРА на холандското правителство.

Според Вилем ван Ее основното предизвикателство за България днес е да гарантира, че европейското членство ще бъде в полза на всички граждани. Той заяви, че много се радва, че българското правителство полага големи усилия да продължи реформите, свързани с върховенството на закона и доброто управление.

Ван Ее допълни: „Не е тайна, че Холандия критично следи прогреса на страната ви в борбата с корупцията и организираната престъпност. Но само критики няма да е честно, затова ние ценим постигнатия прогрес и усилията, които правите по пътя му." Той допълни, че страната му подкрепя България, като например подкрепя българския омбудсман.

Гиньо Ганев заяви, че над всичко за него стои добрата воля и желанието да се намалява дистанцията между граждани и администрация.

Холандският му колега Алекс Бренинкмейер каза, че сътрудничеството между двете администрации е било от голяма полза и допълни: „Аз имах възможността да видя, че нашите служители си впечатлиха от огромните усилия, които се полагат в България. Убеден съм, че разследващите органи на младата ни администрация ще се възползват от контакта с тази добра атмосфера и силен дух, които се полагат в България, за да подобрят управлението".