„Хладилник на хората” събира храна за нуждаещите се
„Хладилник на хората” събира храна за нуждаещите се / ThinkStock/Getty Images
„Хладилник на хората” събира храна за нуждаещите се
81435
„Хладилник на хората” събира храна за нуждаещите се
  • „Хладилник на хората” събира храна за нуждаещите се

Хладилник на хората" се зарежда с храна за бедни и гладни в столицата. Той е част от инициативата „Ако си дал", създадена само преди няколко месеца. За един ден има над 15 заявки от хора, които ще изкарат празни хладилници и се присъединяват към идеята, заяви инициаторът й Стефан Чолаков.

Пред Дарик той разказа какво е нейното начало - един ден вместо да изхвърли храната от заведението, в което готви, той решава, че е по-добре да я дари на някого, който да се нахрани. Така пред заведението той поставя празен хладилник, отворен 24 часа, 7 дни в седмицата. В него всеки може да сложи храна, която няма да консумира, защото например ще пътува и вместо да се разваля, някой гладен може да бъде нахранен.

Целта на инициативата „Ако си дал", създадена преди три месеца, е да помага на хора в риск и хора в нужда да си стъпят на краката, обясни инициаторът й Стефан Чолаков. Част от нея е „Хладилникът на хората". Той е поставен преди няколко дни в квартал Иван Вазов на улица „Борел" и улица „Янко Забунов".

Стефан Чолаков разказва какъв е пътят от началото на инициативата до днес:

„В началото давахме хана, останала от обедното меню, на нуждаещи се хора, които бяха доведени от съседи, аптекари или лекари. Все пак хората в нужда често нямат телевизор или радио, още по-малко интернет, където аз пуснах обявата".

Той обясни, че към момента са повече тези, които оставят храна, отколкото тези, които взимат, а хладилникът е отворен денонощно.

„Една от причините да изкараме хладилника е да не ограничаваме хората да ядат само в 8 ч., когато изнасяме храната. Всеки се храни, когато е гладен. Затова хладилниците са отворени 24 часа в денонощието, за да дойдат когато имат нужда", обясни Чолаков.

Съмишленици са хората, които разнасят храна на инвалиди, за които е невъзможно да отидат до хладилника, както и такива, които насочват социално слабите към нашите хладилници и заведения, които раздават храна. Съмишленици са и всички 28 заведения, които раздават храна. Все повече хора в страната се присъединяват към инициативата, допълни Стефан Чолаков.

Чолаков каза, че храна има в излишък и са му предлагали да се сложи касичка в която да се събират пари, но няма за какво да се използват, защото по думите му не може да се купи повече храна от това, което се изхвърля и не е необходимо.

Стефан Чолаков обясни, че към момента 28 заведения раздават храна и има над 15 заявки от хора, които ще изкарат празни хладилници по примера на „Хладилникът за хората".

Повече за „Хладилник за хората" чуйте от Стефан Чолаков в прикачения звуков файл