Хапче да предпазва от бременност месец след секс
Хапче да предпазва от бременност месец след секс / sxc.hu

Жените трябва да имат възможност да се предпазят от нежелана бременност дори един месец след секс, твърдят изследователи от Ню Йорк и Стокхолм, информира БГНЕС.

Те настояват фармацевтичните компании да разработят версия на хапче, което би прекъснало бременността, дори след като има създаден ембрион. Но противници на идеята смятат, че това е синоним на аборт, защото жената ще прекъсва бременността си в период, когато могат да се развили дори някои органи и крайници на плода.

Според редица учени това може да се превърне в популярен метод за контрацепция сред жените. Те могат да пият хапчето по няколко пъти в годината в зависимост от това кога са имали рисков полов акт.

Статистиката показва, че около 3,5 милиона жени във Великобритания пият противозачатъчни хапчета, които предпазват от нежелана бременност на базата на хормони, спиращи отделянето на яйцеклетка. Много жени страдат от нежелани реакции, включително повишаване на теглото, главоболие, гадене. При сериозни случаи е възможно таблетките да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци и рак на гърдата.

Д-р Елизабет Реймънд от Ню Йорк и нейните колеги от Каролинския институт в Стокхолм смятат, че хапчетата могат да са много търсени, дори и ако това се счита за някаква форма на аборт. Таблетката ще бъде толкова силна, че ще пречи на оплождането, дори и то да се е случило четири седмици по-рано.