Гвардейски Искри и духови оркестри за Деня на храбростта
Гвардейски Искри и духови оркестри за Деня на храбростта / Sofia Photo Agency

Спектакълът „Искри" на Националната гвардейска част е включен в програмата за отбелязване на тазгодишния Ден на храбростта и празник на Българската армия 6 май. Това информира пресслужбата на военното министерство. Гвардейците ще представят специалната хореография вечерта на 5 май пред НДК след празничния концерт, който ще се проведе от 19 ч в НДК. Заря е организирана за 21 ч в градовете София, Варна, Пловдив и Сливен.

Мероприятия за Деня на храбростта и празник на Българската армия ще има два дни – 5 и 6 май. През първия ден в програмата за отбелязване на празника са включени видеоконферентна връзка на военния министър Николай Цонев и началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков с контингентите ни зад граница и връчване от президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов на пагони на удостоени със висши звания офицери. В следобедните часове на 5 май военни духови оркестри ще свирят в София пред Народния театър „Ив. Вазов" и пред НДК. Молебен за здравето на българското войнство и за успехи на армията ни ще се отслужи в 17 ч в църквата „Св. Георги Победоносец".

Сутринта в 9 ч на самия празничен ден 6 май ще бъде отслужен Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Час по-късно на площад „Княз Александър Батенберг" ще започне военният парад. В него ще участват бойци, участвали в операции по поддържане на мира, военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски", Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров", специалните сили, Военновъздушните и Военноморските сили.

Ще бъде представена авиационна, верижна, колесна и осигуряваща бойна техника. Танковете Т-72 ще преминат по жълтите павета със специални тампони върху веригите, за да не чупят паветата, ще се представи и един от седемте американски бронетранспортьори, купени за армията и в частност за мисията в Афганистан, в небето ще прелетят самолети МиГ-29 и вертолети Кугър. Командващ парада ще бъде командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев.