Гвардейци свирят на бартер за юбилея на софийския зоопарк
Гвардейци свирят на бартер за юбилея на софийския зоопарк / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

С тържествена програма столичната зоологическа градина отпразнува своя 120-ти рожден ден. Десетки столичани посетиха още от сутринта зоокъта. Всички бяха приятно изненадани от безплатния вход. Най-развълнувани и въодушевени бяха децата. Пространството около сцената пред залата на слоновете се оказа тясно да поеме всички желаещи да присъстват на концерта за рождения ден. В тържеството участие взеха Росица Кирилова, Милена Славова, Гвардейски духов оркестър, клоуни и фокусници, както и г-н „минута е много" Петър Вучков.

Директорът на зоопарка д-р Иван Иванов призна, че е много развълнуван и радостен. Пред Дарик той каза, че до есента в градината ще се оформи контактна зона, в която свободно ще се разхождат неопасни за хората животни. Кметът на София Бойко Борисов, който също дойде на тържеството каза, че цената на входния билет няма да се вдига, че зоологическата ни градина е една от най-добрите и че с отделяне на още средства от бюджета на града състоянието й ще се подобри. С усмивка той подчерта, че осигурената духова музика на гвардейците не струва нищо на зоопарка, защото е на бартерен принцип срещу предоставяне на пера за шапките от тържествената униформа на гвардейската част. Борисов увери, че оформилият се строителен склад точно пред входа на градината при „Симеоновско шосе" ще бъде преместен. За да се запознае на място и да се намери вариант за това Борисов беше взел със себе си Влади Калинов, началник на дирекцията за контрол на строителството към кметството. Кметът допълни, че гвардейския духов оркестър свири на бартер, защото от зоопарка се осигурявали необходимите пера за шапките от униформата на гвардейците. Докато вървеше празненството стана ясно, че градината се е сдобила с нов обитател – животинче от семейство котки.

В зоопарка на София, който е най-големият на Балканите, има над 800 животни от над 260 вида. Зоологическата градина е създадена с указ на княз Фердинанд, а първото животно е черен лешояд. За посетители зоопаркът е отворен пет години след указа на княза, като тогава гражданите са влизали без такса.

На сегашното си място градината отваря врати през 1984 година, като изграждането й е започвало там през 1973 г.

Атмосферата от днешния празник чуйте в прикачения звуков файл