Готов е Националният образователен портал
Готов е Националният образователен портал / netinfo

Националният образователен портал е готов, но все още не е осигурен сървър, чрез който порталът да стане достъпен, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Образователният портал има смисъл, ако е достъпен, добави министърът. По думите му липсата на достъп до портала ще доведе и до вторичен проблем, тъй като на портала се предвиждаше да бъдат публикувани т.нар. електронни учебници.

Ако няма да можем да ги качим на портала, ще трябва да ги направим на дискове, уточни Даниел Вълчев. Според него разходите за прехвърлянето няма да са големи, но то няма да съответства на първоначална идея. Министърът добави, че поддържа постоянна връзка с Държавната агенция по информационни технологии и съобщения, чиито служители, според него, полагат необходимите усилия.

По думите на Даниел Вълчев има още два проблема за осигуряването на интернет-връзка на училищата. Първият е свързан със съдебен спор между двата консорциума, които трябва да направят свързването на всички училища.

Вторият проблем е свързан с кражба на около 800 мултимедийни апарата през миналата година. Даниел Вълчев уточни, че според информацията, с която разполага, следствието не е приключило и все още не е ясно кой ще плати откраднатите устройства. Той заяви, че министерството няма да плати втори път апаратите. По думите на Вълчев откраднатите апарати са включени в броя на поръчаните от министерството за следващата година 3000 мултимедийни комплекта, които да бъдат доставени в училищата.