Годишната издръжка на дете с церебрална парализа достига до 40 000 лв.
Годишната издръжка на дете с церебрална парализа достига до 40 000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Годишната издръжка на дете с церебрална парализа достига до 40 000 лв.
38128
Годишната издръжка на дете с церебрална парализа достига до 40 000 лв.
  • Годишната издръжка на дете с церебрална парализа достига до 40 000 лв.

Само пет деца с детска церебрална парализа са използвали напълно възможността за здравна рехабилитация с държавни средства през 2009 година, показва анализ на Фондация "Помощ за благотворителността в България". Според документа децата в това състояние имат ограничен достъп до здравни и социални услуги, а родителите им не получават нужната морална и финансова подкрепа за развитието на децата. У нас живеят между 3000 и 20 000 деца с церебрална парализа, а годишната издръжка на всяко от тях достига 40 000 лева.

Заради тромавата процедура и лимитираните средства по клиничната пътека за рехабилитация повечето родители доплащат за допълнителни процедури, които са от жизнена необходимост за децата с церебрална парализа. Проблем е и даването на експертна лекарска оценка, която определя само процента на увреждане, а не създава план за индивидуалното развитие на детето, обясни Яна Рупева от Фондация "Помощ за благотворителността в България".

"Да бъде преразгледан алгоритъмът на клиничната пътека, да започне да се отчита на дневна база и с общ обем годишен пакет процедури. Родител на дете с увреждания да бъде възприето като професия, да бъдат регламентирани осигуровки и някакво минимално заплащане, което да осигури някакъв базисен минимум, с което родителите да могат да отглеждат децата си", изброи Рупева мерките, които предлага фондацията.

От фондацията предлагат да се увеличат държавните средства за помощни изделия на децата с увреждания и да се премахнат направленията за преглед при специалист. Нужно е създаването на регистър на децата с церебрална парализа и промяна в законодателството по посока на това планирането на всички услуги да става според оценката на техните потребности.