Година без Крикор Азарян
Година без Крикор Азарян / БГНЕС
Година без Крикор Азарян
36174
Година без Крикор Азарян
  • Година без Крикор Азарян

Днес се навършва година, откакто ни напусна един от най-забележителните режисьори, които сме имали - Крикор Азарян. Най-близките на професора се събраха на гроба му, за да почетат паметта му.

Няколко столични театъра отбелязват годишнината чрез различни събития. В Младежкия е подредена изложба със снимки от негови постановки, на 17 декември пък в Театъра на Армията ще се играе спектакълът му по Чехов "Чайка".

В спомените си за режисьора се върнаха трима от най-близките му - музикантът Стефан Димитров и актьорите Чочо Попйорданов и Мариус Куркински.

Стефан Димитров: Той просто беше един много голям човек. Нямаше врагове, защото имаше огромно сърце. Коко беше огромен човек.

Чочо Попйорданов: Колкото и понякога да излъчваше тъга или скептицизъм, имаше в очите му любов към живота. Когато той предаваше на другите, на учениците, на актьорите, той им предаваше най-хубавото от себе си. Най-вече огромна човещина.

Мариус Куркински: Аз смятам, че това е човек, който трябва да бъде в историята не само на българската култура, а въобще в историята на България. Той трябва да се изучава в учебниците като представител на театъра.