Гиньо Ганев прие делегацията на ЕК срещу расизма и нетолерантността
Гиньо Ганев прие делегацията на ЕК срещу расизма и нетолерантността / снимка: Sofia Photo Agency

Омбудсманът на Република България г-н Гиньо Ганев прие делегация на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа, която е у нас по повод изготвянето на четвъртия си доклад за проблемите и борбата срещу расизма и нетолерантността в България (последният доклад на ЕКРН е от 2003 г.).

Представителите на ЕКРН се интересуваха от гледището на националния омбудсман по състоянието на човешките права в България, както и от наличието на конкретни жалби за расова дискриминация.

Гиньо Ганев информира ЕКРН за създадения наскоро към омбудсмана Експертен съвет по проблемите на дискриминацията. Той уточни, че омбудсманът се намесва и извършва проверки по повод на всички прояви на дискриминация, а не само от дискриминация на расова основа.

„Не се налага идеята, че ромите у нас са дискриминирани или че са преследвани от полиция, съд, следствие, само защото са роми”, заяви Гиньо Ганев.

Обща беше волята на българския омбудсман и на представителите на ЕКРН да се установи пряка и редовна комуникация между двете институции.