Гиньо Ганев награди журналисти за защитата на човешките права
Гиньо Ганев награди журналисти за защитата на човешките права / снимкa: Sofia Photo Agency

Омбудсманът Гиньо Ганев връчи четири награди за журналисти, допринесли за защитата на човешките права, на официална церемония тази вечер. Сред отличените медии бяха вестник Труд, БТВ, РеТВ и интернет медията zlatograd-240.com. Ганев определи журналистиката като „власт", а по думите му, журналистите в България са истинските омбудсмани. Той беше категоричен, че няма как институцията му да брани човешките права, без помощта на журналистите. По тази причина се организира и конкурсът, чиято цел е да даде публичност на журналистическата власт, допълни още той.

Наградите бяха връчени в четири категории – печатни медии, телевизия, радио и интернет. Журналистите получиха почетен плакет на омбудсмана и парична сума.

В журито, което подбра наградените журналисти бяха доц. Георги Лозанов, доц. Весела Табакова, гл. ас. Димитър Найденов, преподавателят по Философия на правото в Софийския университет, Емил Георгиев и началникът на отдел „Информационна политика" в администрацията на омбудсмана Анета Милкова.

Председателят на журито Георги Лозанов обяви критериите, по които са били подбрани призьорите. Сред тях са: разкриване на нарушения на човешките права, убедителна аргументация в материалите, критичен поглед над проблемите и разгръщане на принципни проблеми през конкретен казус.

Конкурсът се провежда за втора поредна година.

Репортаж от събитието чуйте в прикачения звуков файл.