/ БНТ
То ще се излъчва всяка събота от 16:00 часа
Известният журналист Георги Милков ще води най-новото предаване в ефира на БНТ „Религията днес“. То ще се излъчва всяка събота от 16:00 часа, на мястото на сваленото "Вяра и общество", чийто водещ Горан Благоев се причисли към партията на Цветан Цветанов и се изяви като оратор срещу Светия синод по време на протестите.

Специалният кореспондент на "24 часа" и външнополитически анализатор се завръща в обществената телевизия и е познат на зрителите от предаването „Плюс това“ (2015-2018) и от многобройните му публикации и анализи на международни събития и новини. Милков направи серия интервюта със световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Таип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж и др. Вещият международник беше и един от най-компетентните репортери, отразявали години наред процеса за българските медици в Либия.

С неподправен интерес към всичко случващо се около нас, той ще ни представя историята и най-разпространените религии в България, както и поглед от света.


Предаването „Религията днес“ е с образователен характер, уточняват от обществената телевизия.

То ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България. Предимство ще имат рубриките, посветени на историята и настоящето на православието, като традиционно вероизповедание в България. У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители. Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България – римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм.

В предаването ще гостуват хорови формации и състави, представящи шедьоври на православната музика. Ще бъдат разглеждани различни аспекти на християнската култура и изкуство. Ще се развива и рубриката „Под едно небе“, представяща отделните религиозни вероизповедания в България. Тя ще се реализира от регионалните телевизионни центрове на БНТ в страната.