Географията е най-предпочитаният предмет за втори държавен изпит
Географията е най-предпочитаният предмет за втори държавен изпит / Снимка: Sofia Photo Agency

Географията е най-предпочитаният предмет за втори държавен изпит, това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Зрелостниците, които ще се явят на държавни зрелостни изпити, са от 1071 училища в страната и български държавни училища в чужбина.

Общо 76 013 ученици са подали заявления за явяване на държавни зрелостни изпити. Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Политика в общото образование” в Министерството на образованието и науката уточни кои са най-предпочитаните предмети за втори зрелостен изпит:

„Това е географията – 24318 зрелостници. На второ място това е математиката с 13245 ученици, биология – 9722 ученици. От езиците най-предпочитаният е английскит с 8004. Общо 1748 ученици са пожелали извън задължителните два държавни зрелостни изпита да положат и допълнителни държавни зрелостни изпити”, каза още Костадинова.

Желание за най-много допълнителни зрелостни изпити са изявили двама ученици от Варна, те ще са явят на общо 8 изпита. Около 1,3% са зрелостниците, които не са подали заявления за явяване на матура.