Генералният директор на ОЛАФ – почетен член на „Журналисти срещу корупцията”
Генералният директор на ОЛАФ – почетен член на „Журналисти срещу корупцията” / netinfo

На среща в централата на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в Брюксел председателят на Клуб „Журналисти срещу корупцията” Ренета Николова връчи на генералния директор на службата Франц-Херман Брюнер сертификат на почетен член на клуба. Брюнер заяви след връчването на сертификата, че е много горд от това отличие, и че за него е чест да бъда член на клуб „Журналисти срещу корупцията”.

Това отличие му е връчено за неговия голям принос в противодействието на корупцията и защитата на европейските фондове в България, както и за успешния модел на комуникация между ОЛАФ и медиите, коментира Николова. Брюнер е вторият представител на организацията, който се присъединява към клуба, след говорителят Алесандро Бутиче, който стана почетен член на клуба през 2005 г.

Клубът и ОЛАФ имат дългогодишно и много близко сътрудничество и работят по общи инициативи, добави Алесандро Бутиче. Добрите работни отношения между журналисти и разследващите служби, основаващи се на взаимно уважение и по доброто познаване на професионалните права, може да засили борбата срещу корупцията и с измамите, коментира още говорителят на ОЛАФ по този повод.

Още с меморандума за разбирателство, подписан през 2005 г. между страните в комуникационната мрежа на ОЛАФ и Международната и Европейската федерация на журналистите, бе постигната договореност за ползата от семинари и дейности за по-добро информиране между журналистите, техните асоциации и участващите в комуникационната мрежа страни с оглед да се даде подтик и да се подобри информационния поток за работата срещу корупцията и измамите.