Генерал-майор Стоян Тонев – лекар на годината
Генерал-майор Стоян Тонев – лекар на годината / снимки: Sofia Photo Agency и БГНЕС

Ръководителят на ВМА генерал-майор Стоян Тонев получи наградата "Лекар на годината" за изключителни заслуги в областта на медицината и за създаването на изключително високи стандарти. Наградата бе присъдена по време на церемонията по случай 107-ата годишнина на Българския лекарски съюз (БЛС).

Екип от неврохирурзи с ръководител Венцислав Бусарски получи втората награда. 25 лекари получиха отличия. За особен принос в областта на здравеопазването бе награден Йовчо Топалов. Посмъртно бе награден Панталей Лаптов от Велико Търново. Бяха присъдени награди и на медии. С едноминутно мълчание лекарите почетоха паметта на колегите си, загинали през година. Тържеството днес бе и по случай празника на българския лекар.

Атанас Щерев, председател на здравната комисия в парламента каза, че разколът сред медицинската общност се получава заради това, че едва 50% от необходимите средства се отпускат от държавата. Останалите средства се вземат от гражданите. Всички са на кръстопът, но членството в българския лекарски съюз е на принципа на членуване в браншова камара. Ако проблемът с разцеплението на медицинската общност у нас не се дискутира, той ще продължи, коментира Щерев.