Гайдарски откри нов ангиограф в Националната кардиологична болница
Гайдарски откри нов ангиограф в Националната кардиологична болница / Снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски откри нов ангиограф и инвазивна лаборатория в Националната кардиологична болница /НКД/. С апарата дейността на болницата ще се увеличи със 70 на сто, каза доц. Марио Станкев - директор на НКД.

За купуването на ангиографа и за ремонтни дейности Министерството на здравеопазването е предоставило на болницата над 3 млн. лв., уточни министър Гайдарски. По думите му лечебното заведение е имало дълг в размер на 19 млн. лв. през 2005 год. В момента дългът на болницата е 3 млн. лв., като за покриване на част от просрочените задължения здравното ведомство е отпуснал 6 млн. лв., посочи министър Гайдарски.

Дългът на болницата не е намалял за сметка на промяна в качеството на обслужването, обясни доц. Станкев. Според него преди време дългът е натрупван поради преразход на средства за консумативи.

Средната брутна работна заплата в Националната кардиологична болница на лекарите е 1500 лв., на медицинските сестри - 600 лева, а на санитарите - 400 лв., каза още министър Гайдарски.

За тази година в бюджета на Министерството на здравеопазването за купуване на апаратура са отделени 30 млн. лв., а за миналата - тези средства бяха 12 млн. лв., уточни министър Гайдарски. Според него по линия на Световната банка за купуване на апаратура са предвидени още 10-12 млн. лв.