Франсис Бейкън може да стане най-скъпият британски художник
Франсис Бейкън може да стане най-скъпият британски художник / netinfo

Аукционната къща „Кристис” ще предложи за продажба на търг през февруари картина на британския художник Франсис Бейкън с оценка 23,2 милиона долара /12 милиона британски лири/.

Агенция „Блумбърг” посочва, че по този начин Франсис Бейкън може да стане третият живописец сред следвоенните майстори, чиито творби са надхвърлили аукционната граница от 20 милиона долара. През 2006 година тази бариера преодоляха картините на американците Уилям де Кунинг /27,1 милиона/ и Клифърд Стил /22,1 милиона/.

Платното, което ще бъде предложено на търг в Лондон на 8 февруари, е нарисувано от Бейкън през 1956 година, като той го озаглавява “Етюд към портрета-ІІ”. Това е една от петдесетината творби на художника, създадени по мотиви на известния портрет на Папа Инокентий Х на Диего Веласкес /1650 година/.

Така нареченият “Етюд към портрета І” беше продаден през 2005 година на търг на „Кристис” за 10,1 милиона долара. През преди два месеца картината на Бейкън “Лежаща фигура със спринцовка за инжекция. Версия 2” беше продадена от Сотбис за 15 милиона долара. Тази сума засега остава рекорд за цена на творба на художника, починал през 1992 година.