/ iStock/Getty Images
Това трябваше да стане в навечерието на срещата на Г-7
Франция отложи планираното подписване на документ за борба срещу езика на омразата в Интернет, с който трябваше да се ангажират онлайн платформите, на фона на натиск от САЩ, съобщи официален френски представител, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар по въпросите за дигиталното развитие Седрик О се надява, че САЩ ще се присъединят към инициативата.
 


Франция, която е домакин на срещата на върха на Г-7 в Биариц, първоначално се надяваше да накара най-големите социални медии да подпишат "Харта за отворен, свободен и безопасен Интернет" в петък според официалната програма.

Белият дом организира кръгла маса заради екстремизма в Интернет

Церемония по подписването обаче нямаше, а радио "Европа 1" съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е оказал натиск върху ръководителите на онлайн гигантите във връзка с поемането на публичния ангажимент.

Седрик О каза пред репортери, че подписването само е отложено и ще се състои в понеделник.

"Първоначалната идея беше да накараме платформите да дойдат в Биариц, досега САЩ бяха против подписването на този официален ангажимент", каза Седрик О.

 

Освен това френската държава прие законодателен текст, който рамкира речта и езика на омразата, като ще притиснат технологичният гигант Facebook да се съобразява с националната юриспруденция. В противен случай платформата я грозят глоби за милиони левове, ако съдържание с омраза, ксенофобия и дискриминация не бъде трито от модераторите на социалната мрежа.
 
БТА