Фондация спасява бебета от изоставяне
Фондация спасява бебета от изоставяне / cнимкa: Sofia Photo Agency

Фондация „За нашите деца” започва първото у нас преструктуриране на дом за медико-социални грижи, съобщи за Дарик директорът на фондацията Иванка Шалапатова. Реформата е част от проект за предотвратяване на изоставянето на деца, още преди тяхното раждане, и осигуряване на семейна среда за децата в риск. Проектът ще даде възможност на 60 деца от столичния дом „Света София” да се върнат при семействата си или да заживеят в приемно семейство или защитена къща от семеен тип. От март в София функционира и център за обществена подкрепа, който ще ориентира и консултира родителите и самотните майки в грижата за децата. Нашият екип работи по превенцията на изоставянето още в родилното отделение, разказа Иванка Шалапатова:

„Това, което ние правим е да изследваме проблема. Това е липсата на подкрепа при тази майка. Дали тя няма подкрепа от бащата на детето, от нейни близки и роднини и започваме разговор с тях, за да могат те да припознаят това дете също като свои ангажимент. Второ, ако майката не познава своите права – за финансова подкрепа, за получаване на помощи за Закона за социално подпомагане, ние я консултираме. Даже й помагаме за попълване на документите в Социални грижи. И трето, ако има материални проблеми, това което ние правим е да предоставим първоначална финансова подкрепа – закупуваме памперси, легло за майката или материалните неща, от които тя има нужда.”

През 2007-ма година екипът на фондация „За нашите деца” е предотвратил изоставянето на 12 бебета. По проекта ще бъде проведена и кампания „Не ме изоставяй!”, която според очакванията на организаторите трябва да спаси от изоставяне 100 бебета за една година.