Фондация Четири лапи започва нова програма свързана с кафявите мечки
Фондация Четири лапи започва нова програма свързана с кафявите мечки / netinfo

Фондация Четири лапи, съвместно с Министерството на околната среда и водите(МОСВ), започва нова програма, насочена към, защитения от закона в България и ЕС вид - Кафява мечка. Програмата е разработена от специалисти в областта на защита на дивите животни, отглеждани в неволя, ветеринарни доктори от ЕС и България, експерти от ресорните дирекции на МОСВ.

Вниманието на проекта е насочено към представителите на Кафявата мечка, отглеждани в зоопарковете на територията на България, в сътрудничество с техните собственици - общините, държавните институции, частни сдружения и организации. Целта на проекта е да се подобри качеството на местата за отглеждане, храненето на мечките, както и тяхното здравословно и ментално състояние.

Всички разходи по проекта - експертен и медицински контрол, хранителни и медикаментозни програми, както и по организацията на проекта, се поемат изцяло и безвъзмездно от Фондация Четири лапи. Като първа стъпка по програмата, заедно с МОСВ - до средата на август т.г., бе извършен оглед на всички зоопаркове, в които има представители на вида Кафява мечка.