Подкрепете своя фаворит в ПРОМЯНАТА до 24 октомври
MedicalSpace.org e онлайн платформа, която предоставя безплатни кандидатстудентски курсове по биология и химия, проектирани конкретно за кандидатстване на медицинска специалност в България. Инициатор на проекта е Катерина Костадинова – практикуващ парамедик към най-голямата спешна болница в страната и доброволец по време на COVID пандемията.

    • Как бихте описали дейността си в три изречения? 

Чрез платформата MedicalSpace.org създаваме дигитални учебни ресурси за студенти и кандидат-студенти от медицинските специалности, в случая – безплатни онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти. Колективът ни все повече се разраства и формира общност за учебна взаимопомощ, в която участват кандидат-студенти, студенти и млади специалисти. Информираме младежите, родителите и учителите по темата за ефективното учене и психичното здраве.

    • С какво вашият проект допринася за по-добрия живот на децата и младежите в България? 

Даваме възможност на младежите да подобрят самостоятелно подготовката си по химия и биология. Като това се случва по интерактивен начин, със съвременни учебни материали, достъпни, удобни за употреба, богати като информация и визуално съдържание. Да, те могат да използват тези знания за постъпване в мечтаната специалност, но също така – за да се подготвят за матура и за да се представят по-добре в училище. Природните науки ни помагат по-добре да се ориентираме в света, да разберем как работят телата и умовете ни, как функционира материята около нас. На тази база помагаме на младежите да използват научното познание, за да защитят собствените си интереси, да не влизат лесно в заблуждения и да взимат информирани решения в живота си. Проектът ни е много повече от кандидатстудентска подготовка. Освен уроците по химия и биология представяме информация за ефективното учене. Това е ценна способност, която младежите ще използват във всяка сфера на живота си – от академичната и професионалната среда до личния си живот. Чрез формирането на общност за взаимопомощ изграждаме подкрепяща среда, в която да се справим със стреса от изпитите. Вярваме, че комплексът от тези дейности помага на младите хора да се изградят като уверени медицински професионалисти, способни да взимат адекватни решения за здравето на всички нас – техните бъдещи пациенти.

    • Какво ви накара да се включите в ПРОМЯНАТА?

Прави впечатление, че през последните години има прекрасни работещи и устойчиви проекти за работа с деца и младежи и много от тях по някакъв начин са се докоснали до ПРОМЯНАТА. На езика на науката можем да кажем, че ПРОМЯНАТА е позитивен катализатор, който ускорява скоростта на случване на добрите идеи. Нашата идея не е просто добра. Тя е иновативна, търсена и нужна. От тук стигаме до заключението, че нейното място е в ПРОМЯНАТА.

    • Кой е най-големият ви стимул в работата като социален предприемач? 

Две са нещата, които най-силно ме стимулират и ми се струва, че всички колеги от общността на MedicalSpace.org ги споделят.
На първо място е комуникацията в самата общност. Колкото повече развиваме проекта, толкова повече младежи ни пишат, споделят идеи, проблеми, отзиви, надежди. Просто е като лавина. Пишат ни и много студенти, които са готови да помагат с учебници, с работа върху учебното съдържание, с озвучаване. Това взаимодействие е страхотно. Точно такава беше визията ни в началото и е истински душевен гъдел, че нещата се случват. На второ място и все пак равна по стойност, е любовта към науката. В един текст Ричард Файнман казва, че научното познание не може да отнеме от стойността на красивото, а може единствено да добави. Това наистина е така. Науката разширява възприятията, прави те ненаситен за още и още познание и в същото време те учи на смирение.

    • Коя е ПРОМЯНАТА за децата и младежите на България, която искате да видите в следващите 10 години? 

Никакви десет години! Още днес, още сега младите хора трябва да осъзнаят, че качественото и достъпно образование е не само тяхна отговорност, но и тяхно право. 
Така че, колеги, не се примирявайте, когато някой неглижира образованието ви и никога не си позволявайте това да сте вие самите. В днешния свят на технологии, иновации и изобилна информация не можете да си позволите да останете необразовани. Това ще ви осакати. Успехът се постига чрез образование.

    • Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали? 

Съмнението. Това е най-голямото предизвикателство винаги и като всяко предизвикателство то инициира прогрес. Когато стартирахме проекта, имаше съмнения – ще се справим ли, ще ни обърне ли някой внимание, има ли смисъл в тези усилия. Младежите, с които работим обаче, ни оказаха изключително силна подкрепа. Останалите организации в ПРОМЯНАТА имат няколко годишна история. Ние работим по тази идея от около половин година и вижте докъде стигнахме – участваме в тази сериозна надпревара съвсем равностойно. Много сме горди, благодарни и щастливи. Като винаги имаме едно наум, защото най-важното в науката не е познанието, а тъкмо съмнението.

    • Как си представяте успеха като социален предприемач?

Аз съм скучен човек. Представям си успеха като добре работеща система, която функционира и дава резултати. Хората сами стигат до решенията, които им носят полза и стойност. Нашето е тъкмо такова.

    • Защо смятате, че хората трябва да подкрепят вашата инициатива?
 
Работата ни е полезна за учащите, за техните родители и учители и вярвам, че те ще ни подкрепят, защото е много ясно какъв проблем решаваме и защо. 
Искам да се обърна към хората, които мислят, че това не ги интересува. Драги приятели, медицинското образование засяга всички нас и то много сериозно, защото човек и добре да живее, все някой ден отива на лекар. Ако вие искате да ви лекуват хора, които знаят какво правят, гласувайте за MedicalSpace.org в ПРОМЯНАТА. Не мислете, че това е някъде там в бъдещето. След 5 години младежите, с които работим, вече ще са специализанти и активно ще участват в лечебния процес. След две години ще стажуват по болниците. Така че не се разсейвате, грабвайте телефоните и гласувайте, че няма време.

Всеки желаещ може да гласува за един от финалистите в ПРОМЯНАТА до 23:59 часа на 24 октомври, като даде своя глас на www.nova.bg/promyanata.