Филмът за дядо Добри тръгва догодина по фестивали, до месеци го показват и у нас
Филмът за дядо Добри тръгва догодина по фестивали, до месеци го показват и у нас / netinfo

До края на годината се очаква българските зрители да видят документалния филм за живия светец от Байлово - дядо Добри. Така поне планира продуцентът му от българска страна - пазарджишкият музикант Неди Джон Крос. В ефира на Дарик той съобщи, че екипът е почти готов с филма. Лентата, която е международна продукция от три държави - България, Съединените щати и Германия, ще се казва „Тихият ангел" (The Silent Angel).

При гостуването си в Дарик в края на миналата година двама от продуцентите - Неди Джон Крос и Уте Еренберг бяха категорични, че дядо Добри е „българската Майка Тереза".

Продуктът с марка "Старлайт" се цели в световни селекции, като първият фестивал в списъка на филма е в Кан. Създателите на филма за 100-годишния дядо Добри не крият амбицията той да се бори и за наградите „Оскар" за най-добра документалистика.

Две версии са подготвили авторите на филма за дядо Добри, обясни Неди Джон Крос. „Две версии са, една къса, късометражен филм между 20 и 22 минути и един дълъг филм - 90 минути. Такова е изискването от нашата фирма дистрибутор в Америка, за да може да се изпрати по фестивалите в света", поясни той.

Запитан очаква ли филмови награди за филма Неди Джон Крос коментира:

„На мен не ми е толкова важна наградата, на мен ми е важно да видят хората в света какъв човек имаме в България и тези фестивали са най-добрият начин да покажем това, което го имаме в България и идеята на дядо Добри. Да видят хората как един човек може да се промени и как може да се бори за доброто - това ми е по-важно".

Музикантът и продуцент благодари на община Пазаржик и община Пловдив за подкрепата, както и на хората от бизнеса, които са им подали ръка, за да се довърши филма. „Нужда от още подкрепа винаги има, защото трябва да се прави този филм по мащаба на киното. Това означава, че много закони трябва да се спазват, за да се направи така, че той да излезе по американските кина", разказа Неди.

Кога и къде ще бъде показан филмът за първи зависи от американските партньори.

„От нас не зависи, ние работим с дистрибуторска фирма в Америка и те определят кога ще е най-добрият вариант да се изкара на пазара. Знаем само че по всички фестивали от другата година ще върви филмът. Надяваме се до края на годината да го вкарам тук по кината или по телевизии и вече от другата година да сме по големите кинофоруми, дай Боже да ни приемат с нашата продукция", обясни музикантът, който е продуцент от българска страна.

Неди Джон Крос признава, че е било удоволствие, но и изпитание за него да работи по музиката на филма.

„Много е трудно да се направи музика, защото е много голяма тематика - Бог, Дядо Добри, не само едно чувство и един човек. Тук по друг начин малко се случваха нещата, но мисля, че нещо уникално е излязло музикално и се надявам хората да го оценят и да го харесат", казва още той.