Филмът „Шивачки” хит сред американци
Филмът „Шивачки” хит сред американци / netinfo

С прожекции на филмите на Рангел ВълчановА сега накъде?” и най-новия му „А днес накъде?” тази вечер ще бъде закрит шестият фестивал на българското кино в Ню Йорк. Организираният от актрисата Жана Караиванова фест започна преди 15 дни. За това време в американския град бяха показани повече от 15 игрални и документални български филма. Дарик радио е медиен партньор на събитието.

За американската публика един от най-интересните филми, показан на фестивала, се оказа „Шивачки” на Людмил Тодоров. Именно с тази лента беше открит фестът на българското кино в Ню Йорк. За реакциите на публиката, разказва Жана Караиванова.

„Филмът „Шивачки” се хареса страшно много на всички. След прожекцията при мен непрекъснато идваха хора, които искаха да ми благодарят за този филм. Аз само им казвах, че съм го селектирала за фестивала, а истински трябва да благодарят на неговия режисьор Людмил Тодоров.

„Шивачки” е филм, който е направен с обич към изкуството, а не просто с цел да се гледа от много хора”, смята Караиванова.

На фестивала на българското кино в Ню Йорк бяха показани още „Разследване” на Иглика Трифонова, най-новия филм на Андрей Слабаков „Хиндемит”, последната лента на Джеки Стоев „Летете с Росинант”.

Прожекции имаше и на документалните “Преводачката на черно-бели филми” на Теди Москов и “Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов.

Специални гости бяха Теди Москов, Иглика Трифонова, Мая Новоселска, Виолета Марковска, Йоана Буковска, Нона Йотова. В Ню Йорк беше и актрисата Елен Колева, която играе една от главните роли в „Шивачки”.

Интервю с Елен на Драгомир Симеонов можете да чуете в прикачения звуков файл.