Филмов фестивал в метрото
Филмов фестивал в метрото / netinfo

За жалост, това не е новина, свързана с метрото в София. Става впърос за Going Underground 6, който не е поредната серия на мега-екшън с Мила Йовович и Киану Рийвс, а шестото поред издание на независимия фестивал за кратки филми, който се провежда в... Берлинското метро!

За шеста поредна година в жълтите влакове, във всеки от който има поне по 3 двойни екрана, от 31 януари до 7 февруари ще се прожектират всичките филми, които ще се борят за приза на фестивала.

Целта на фестивалае да внесе културата на кратките филми в ежедневието на всички. Във време, в което кратките филми са просто трейлъри, рекламиращи други продукции преди началото на същинската прожекция в киносалона, е наистина трудно да си спомниш за някой кратък филм. Затова две компании, "Берлинер Фенстер" (Берлински прозорец) и "Интерфилм", решават да обединят усилията си като по екраните на "Берлинер фенстер" в мотрисите прожектират кратките филми, участващи в борбата за приза на Going Underground. Първата година кандидат-участниците от 20 различни държави наброяват едва 100,следващата година броят им скача до 700, а този на страните, от които идват, на 55.

Тази година филмите, които се борят за гласовете на публиката, са 14. Наградите за победителитеса 1000 евро за третия, 2000 евро за втория и 3000 евро за първия в зрителската класация. Освен че е интерактивен и възможно най-раздвижен, GU6 е събитие, което се случва с всяко пристигане на метрото, т.е. на 4 минути, и което достига до всекипътник, и то не по един път. Идеята е единствена по рода си в света, но това не означава, че не трябва и ние да я "побългарим" (в най-добрия смисъл на думата) и да учредим такъв фестивал в рейсовете и трамваите като най-масови превозни средства в София.

"За да видите трейлъра на фестивала и 14-те номинирани филма и да гласувате за тях (след 31.01), дори без да се возите в берлинското метро, посетете страницата на фестивала Going Underground 6 www.goingunderground.de".