Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест
Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест / БГНЕС
Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест
70887
Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест
  • Фестивалът „Милениум” гостува на 18-ия София Филм Фест

Специална селекция от заглавия от Международния филмов фестивал „Милениум" ще бъде представена в рамките на 18-ия София Филм Фест. Изданието на „Милениум", което ще се състои през април тази година, е с акцент върху връзките между Севера и Юга, погледнати през културната и музикална призма. За трета поредна година част от най-добрите документални филми, посветени на целите на хилядолетието, ще бъдат излъчени в рамките на София Филм Фест. Тази вечер „Милениум" ще бъде представен с филма "Капитанът и неговия пират" на Анди Улф.

След селектираните заглавия са още „Йон" на режисьора Оливие Мажис, както и документалният разказ „Шофьорът и лисицата" на иранския режисьор Араш Лахути, разкриващ забележителния живот на Махмуд Киани Фалаваржани - семеен мъж, ексцентричен любител на животни и творец.

Милениум" разказва истории за наболели проблеми в обществото, които остават извън новините, сподели координаторът на фестивала за България Мария Павлова:

Творците, които показват своите филми при нас, обикновено правят филмите си в рамките на три до пет години, нямат никакво финансиране и по принцип работят нещо друго, за да могат да се финансират. Това говори, че тези филми разказват истории, които не могат да не бъдат разказани. В този смисъл те представляват една обективно видяна истина, при това толкова силна, че човек се съгласява да посвети на тези филми по 5, 10, дори 15 години".

Мария Павлова обясни още, че приоритет за „Милениум" са творците, които по човешки начин отразяват проблемите в обществото и времето. По думите й темите и идеите в двата филмови фестивала "Милениум" и София Филм Фест са изключително близки, независимо дали става въпрос за игрални или документални филми.