Фантастичен кораб плава в София на Нова година
Фантастичен кораб плава в София на Нова година / netinfo

В представлението-шествие на 1 януари, посветено на присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС), 13 артисти - акробати, ще пренесат по софийските улици фантастичния кораб.

Пред очите на моряците градът оживява. Странни весели герои на кокили издърпват

Във финалната част на спектакъла корабът се превръща в сцена за хореография на кокили, каскади, акробатика, жонглиране, въздушни номера, пиротехника и облаци от "морска пяна". Спектакълът е в рамките на Националната програма за отбелязване на приемането на България в ЕС, посочват организаторите от Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Френския институт в София.

От 16.00 до 17.30 ч. шествието ще премине по маршрута пл. "Народно събрание" - бул. "Цар Освободител" - "Ларгото" и пл. "Света Неделя"- бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" - бул. "Фритьоф Нансен" до площада пред НДК, където ще се разиграе финалната част на представлението.

Обикновено такива спектакли на открито се организират през летните месеци, но заради специалното събитие артистите ще играят в София на 1 януари. За тях това ще е още едно предизвикателство, а за зрителите - възможност да преоткрият своя град като място, в което се случват феерични събития, съпроводени с музика, светлина и веселие, отбелязват организаторите.

"Малабар" е уникална трупа със световна слава, в която участват артисти от цяла Европа. Сред тях има представители на почти всички видове изкуства - актьори, пърформъри, танцьори, музиканти, художници.

Основател и директор на трупата е Силвестър Жаме. Той я създава през 1981 г. в средиземноморската част на Франция, в която се усеща културното влияние на Каталуния и специфичната празнична традиция на областта Лангедок. От 2001 г. "Малабар" се установява в Сомиер, в сградата на старата сточна гара, наречена сега "Кеят на изкуствата".

През 25-те години на съществуването си трупата е създала десетки спектакли. Сред най-значимите събития, в които артистите са участвали, са откриването на театралния сезон в Испания през 2004 г., на най-големия мост в Полша през 2002 г., Театралната

олимпиада в Москва през 2001 година. Техни спектакли са били част от градски празници и карнавали като отбелязването на стогодишнината от издигането на Айфеловата кула, празници в САЩ, Латинска Америка, Дубай и Хонконг.

През 2006 г. "Малабар" е изнесла 81 представления на пет различни спектакъла в 57 града в 15 страни. Всяко едно от тях е уникално дори заради различията в градския декор и условията за реализация на спектакъла. С представлението в София, което е своеобразен френски поздрав към България като нов член на ЕС, започва проект на трупата за поредица турнета в региона.