Ездата помага на деца с емоционални увреждания
Ездата помага на деца с емоционални увреждания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ездата помага на деца с емоционални увреждания
66032
Ездата помага на деца с емоционални увреждания
  • Ездата помага на деца с емоционални увреждания

С езда на кон може значително да се подобри състоянието на деца с двигателни или психо-емоционални увреждания.

Пред Дарик психологът Ирена Методиева обясни, че за всяко дете може да се изработи самостоятелна схема, която да подобри качеството му на живот и да подпомогне останалите терапии, на които то е подложено заради лечението си.

Ездата на кон е много полезна и за здрави деца, като освен изключително полезен спорт, ги учи да бъдат отговорни и концентрирани.

Според психолога заради новите технологии все повече здрави деца имат проблем с концентрацията.

Ездата на кон е много подходяща за постигането на изправена стойка, като често психолозите и треньорите им казват да се чувстват като принц или принцеса на коня.
Така мотивират малчуганите да имат правилна стойка, която след това се запазва и в ежедневието им.

Според Ирена Методиева конната езда е изключително полезна при развиването на гъвкавост и при здравите деца, а и натоварва всички мускулни групи.
При облекчаването на състоянието на хора с двигателни проблеми ефектите са впечатляващи.

„Когато един здрав човек върви, неговият таз се обръща на около 9 градуса. Когато човек е на кон, същото движение се извършва с помощта на животното. Ако човек е с церебрална парализа и не върви, няма изградени здрави връзки, неврони, когато е върху коня, получава импулси, които са като на здрав човек, който върви. Така се изграждат нови центрове, които отговарят за движението и спомагат за това", обясни Методиева.

С помощта на конете много по-лесно и бързо се установява контакт с деца с аутизъм или друг вид проблеми от този спектър, като така те могат да усвоят много повече знания и умения.

„Доста голяма част от тях са със сензорни дефицити и през коня правим връзката с тези деца, защото на тях контактът с хората им е труден. Бързо изграждат връзка с конете и използваме животното като мотивиращ фактор за неща, които те не искат да правят - стимулираме говора например", допълни тя.

Ездата развива комуникационните умения на всички деца, защото те общуват с конете - и при езда, и при осъществяването на грижата за животното като почистване и хранене.