“Евросапиенс” ще влезе в Европейския парламент
“Евросапиенс” ще влезе в Европейския парламент / снимка: Дарик-Габрово

На 1 април – Ден на шегата и рожден ден на Дома на хумора и сатирата в Габрово – изложбата от конкурса "Евросапиенс" ще бъде открита едновременно в Дома на хумора и в Европейския парламент в Брюксел.

Конкурсът бе обявен през есента на миналата година като за участие в него бяха поканени най-изявените майстори на сатиричната рисунка в България, лауреати на престижни награди от национални и международни конкурси за карикатура. Задачата им бе да изразят със средствата на хумора своето отношение към политиките на Европейския съюз и същевременно да покажат слабостите при тяхното осъществяване на родна територия. В конкурса се включиха 18 карикатуристи от страната, които представиха над 50 творби по темата. Под прицела на художниците са корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените отношения и редица други криворазбрани европейски практики.

Журито на конкурса "Евросапиенс", под председателството на изтъкнатия художник-карикатурист и аниматор проф. Стоян Дуков, определи победителите. Първата награда в конкурса завоюва Дечко Николов, втората награда бе присъдена на Валентин Георгиев, а с третата награда бе отличен Иван Кутузов-Кути.

На откриването на изложбата в европейската столица ще присъстват и наградените творци, а колекцията карикатури ще бъде допълнена от още 30 творби на европейска тематика от художествения фонд "Хумор на народите" на Дома на хумора.