Европейска конфедерация се присъедини към кампанията „Не сте сами”
Европейска конфедерация се присъедини към кампанията „Не сте сами” / netinfo

Европейската конфедерация на независимите профсъюзи, в която членуват над 8 млн. души подкрепя инициативата на Дарик радио, БТВ и в–к „Стандарт” – „Не сте сами”.

Лично президентът на организацията Валерио Салваторе пристигна вчера в България, за да връчи декларация в подкрепа на медиците ни. Той запозна с инициативата министъра на държавната администрация Николай Василев. Ще използваме всички наши възможности за влияние и връзки, за да извоюваме свободата на медиците. Ние сме с вас", увери Салваторе.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в Европа Валерио Салваторе смята, че всеки, който е научил за несправедливо осъдените на смърт медици в Либия, трябва да предприеме нещо.

За първи път разбрах за случая с петте български медицински сестри преди две години. От декември 2006-та година започнах по–конкретно да се занимавам с този случай. Нося лентичка „Не сте сами”, защото смятам, че инициативата ви е много важна. Ето защо ще изпратим тази лентичка до всички 33 съюза от 17 държави, които членуват в нашата конфедерация. Идеята е да носим тези лентички по време на следващото делото за клевета срещу медиците на 22 април.

Според Валерио Салваторе, фактът, че толкова много хора по света са ангажирани със случая, е добър знак, че делото ще има добър край.

Силно се надявам, че всичко ще приключи успешно и медицинските сестри ще се приберат скоро в България. Нека ви кажа нещо, като представител на профсъюз не мога да приема, че тези здравни работници могат да бъдат оставени на произвола. Без никой местен защитник на работещите да не се застъпи за тях. Това най-силно ме накара да се ангажирам с този случай. Имаме и друга инициатива – ще изпратим в Либия 8 милиона рози. Най-важно за нас в момента е да установим контакт с либийския посланик в Брюксел. Искаме да му дадем нота, в която го молим да съдейства за по-бързото разрешаване на случая.

Трябва да ви предупредя, че либийският посланик в Париж, вече отказа да се срещне с представители на белгийските медицински сестри в Брюксел

Да зная за този случай. Какво ще се случи с нас – нямам представа. Нямаме контакт с либийския посланик в Брюксел. Но няма да се откажем докато не си уредим среща с него, за да го запознаем с позицията и исканията ни.