Евреите празнуват Пасха след залез слънце
Евреите празнуват Пасха след залез слънце / снимка: BGNES

Еврейският празник Пасха започва след залез слънце. В Израел имаше трескава подготовка за празника - от хранене на кравите със специален пречистен фураж до лъскане до блясък на колите и домовете, за да се гарантира, че нищо няма да наруши изискванията за чистота на Пасха, предаде Асошиейтед прес.

Празникът, който ще продължи цяла седмица, отбелязва бягството на евреите от робството в Египет, както е описано в Стария завет. През тази седмица съблюдаващите изискванията ядат само маца - хляб без мая - тъй като при бягството от Египет евреите нямали време да чакат хлябовете да втасват.

Домовете и колите се излъскват, за да се премахнат всички следи от допир с храна. Обичайната храна е забранена през Пасха - и да се яде, и дори да се държи.

Хамбарите са заредени със специални фуражи, за да се гарантира, че произведеното от кравите мляко ще е годно за консумиране на празника. През седмиците преди празника равини проверяват дали кравите наистина ядат от пречистения фураж, в който пшеницата е заменена с царевица, детелина и люцерна.

Сладоледената компания "Бен енд Джери" пусна специален леден асортимент за Пасха - основа от френски ванилов сладолед, шоколадова заливка и чипс от маца парченца.

Предварителните приготовления на Израел за Пасха включват и мерки за затягане на сигурността. Още вчера сутринта армията отцепи Западния бряг и ограничи движението на палестинци към Израел.

От името на президента Махмуд Абас главният палестински преговарящ Саеб Еракат призова израелския премиер Ехуд Олмерт да честити празника на евреите в Израел. Абас изрази надежда също скоро да се срещне с Олмерт.

Армията обяви, че палестинци няма да могат да влизат в Израел до края на Пасха, но изключения ще се допускат по хуманни причини и за палестински християни, желаещи да посетят семействата си в Израел за Великден.

През 2002 г. на Пасха самоубийствена атака срещу хотел в град Нетания отне живота на 30 израелци.