EVN прави симулация на наводнение от Марица
EVN прави симулация на наводнение от Марица / снимкa: Sofia Photo Agency

Собственикът на енергото в Южна България и пловдивската топлофикация – EVN ще направи симулативен модел на наводнение на Пловдив от река Марица и ще го предостави безвъзмездно на Общината. Това съобщи кметът Славчо Атанасов след среща с Петер Лайер и Щефан Шишковиц от ръководството на австрийската компания. Компютърната имитация ще бъде направена при заснемането от вертолет на силовите линии на EVN, което пък ще спомогне за по-бързото откриване на бъдещи аварии.

„Триизмерното заснемане трябва да приключи до есента. Симулативният модел за разлив на Марица ще ни даде отговори кои са най-рисковите места в градския участък, кои квартали и в каква степен ще бъдат засегнати при различни нива на прииждане на реката”, обясни кметът.

От EVN са обещали до новия отоплителен сезон да инсталират безплатно соларни батерии за отопление на най-голямата детска градина в “Тракия” – ЦДГ “Слънце”. Срещу това австрийците са поискали общинско помещение в центъра на града, където да разкрият консултантски офис за своите клиенти. В него пловдивчани ще получават разяснения за начислената консумация и размера на сметките си, каза Славчо Атанасов.

На въпрос защо консултациите не се правят в клиентските енерго центрове и на касите на EVN кметът отговори, че там има големи опашки.

Австрийската енергийна компания се е ангажирала да дарява ежемесечно на Общината сума от порядъка на 5 -6 хиляди лева, които да се изразходват за култура. Славчо Атанасов обяви, че парите ще бъдат насочвани за отопление и осветление на източно-православните храмове, джамиите и католическите църкви в града.