ЕС отличи Александър Милинкевич с наградата „Сахаров”
ЕС отличи Александър Милинкевич с наградата „Сахаров” / netinfo

Беларуският опозиционен лидер Александър Милинкевич днес бе удостоен от Европейския съюз с наградата "Андрей Сахаров" заради борбата му за демокрация в бившата съветска република.

Наградата е учредена на името на някогашния съветски дисидент и правозащитник Андрей Сахаров. Тя се връчва всяка година от Европейския парламент на личност или организация с особени заслуги в областта на правата на човека, международното сътрудничество, насърчаването на демокрацията и законността.

Милинкевич неуспешно се кандидатира като опонент на авторитарния президент Александър Лукашенко на изборите през март и се превърна в символ на потисканата опозиция в Беларус. Сред останалите номинирани за наградата с паричен фонд 50 000 евро бе колумбийката Ингрид Бетанкур - бивша кандидат-президентка, която бе отвлечена от колумбийски бунтовници през 2002 г. и продължава да е в неизвесност.

Бетанкур бе посочена като представителка на всички хора, които се борят за освобождаване на заложниците в Колумбия.

За наградата "Сахаров" бе предложен и Гасан Туейни - баща на ливанския журналист Джебран Туейни, който загина при атентат с кола бомба и който приживе бе известен с антисирийските си позиции.