ЕП присъди на двама иранци наградата Сахаров за свобода на мисълта
ЕП присъди на двама иранци наградата Сахаров за свобода на мисълта / снимка: Reuters

Двама ирански активисти - адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са носителите на тазгодишната наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта. Това съобщи председателят на ЕП Мартин Шулц в пленарната зала на парламента в Страсбург, предаде БТА.

Той уточни, че решението е взето единодушно от него и ръководителите на парламентарните групи само за три минути. По неговите думи днес не е била обсъждана друга възможност за предоставянето на наградата. Останалите номинирани бяха
беларуският правозащитник Алес Беляцки и руската пънк група "Пуси райът".

Шулц заяви, че с тази награда ЕП показва, че двамата иранци, пожертвали свободата си и собствените си интереси в защита на обществото в своята родина, не са сами. Той посочи, че властите в Иран не зачитат основни човешки права. Шулц призова Техеран да направи необходимото, за да може двамата наградени лично да получат отличието си в Страсбург през декември.

Насрин Сотудех, родена през 1963 година, бе арестувана през септември 2010 година по обвинения за разпространяване на пропаганда и конспирация срещу държавната сигурност. Тя продължава да бъде държана в изолация. Сотудех е представлявала арестувани опозиционни активисти след президентските избори в Иран през 2009 година, а също и малолетни престъпници, осъдени на смърт, жени и граждани, задържани заради убежденията си.

Джафар Панахи, роден през 1960 година, е ирански филмов режисьор, сценарист и монтажист. За първи път той получи международно признание с филма си "Белият балон" на филмовия фестивал в Кан през 1995 годна, където бе удостоен с наградата "Златна камера", се отбелязва в съобщение на ЕП. Неговите филми често разказват за трудностите, с които се сблъскват децата, бедните и жените.

Панахи бе арестуван през март 2010 година и по-късно бе осъден на шест години затвор, като му бе наложена 20-годишна забрана за режисиране на филми и за напускане на страната. Последният му филм "Това не е филм" бе изнесен тайно от Иран за фестивала в Кан през 2011 година на цифров носител, скрит в торта.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, наречена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда от ЕП всяка година от 1988 година насам на граждани или организации с важен принос към борбата за правата на човека и демокрацията. Наградата е придружена от 50 000 евро.