Една година от смъртта на Ейми Уайнхаус
Една година от смъртта на Ейми Уайнхаус / снимка: БГНЕС, архив

"Дъщеря ми Ейми" излезе преди месец. Авторът - не само баща на Ейми, но и "най-близкият й съветник, вдъхновител и най-добър приятел" - поиска с нея "да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му".

Ейми напусна този свят точно преди година. Тя бе звезда на соул музиката и нейната кончина на 27-годишна възраст на 23 юли 2011 г. беше изживяна като трагедия от милиони нейни поклонници.

Уайнхаус е родена в Лондон в еврейско семейство, което споделя любовта си към джаза. Отгледана е в четиричленно семейство. Баща й Мичъл често си припявал в къщи, още по-често пеел Франк Синатра на малката Ейми, което се превърнало в толкова голямо хоби за малкото момиче, че на учителите им било доста трудно да я накарат да спре да пее в час.

Уайнхаус получава своята първа китара, когато е на 13 и година по-късно вече твори музика.

В дебютният албум на Уайнхаус Frank /октомври 2003 г./ много от песните са вдъхновени от джаза. Frank доведе до сравнения на гласа на Ейми с гласове като тези на Сара Вон и Мейси Грей.

В контраст с повлияния от джаза първи албум Уайнхаус се фокусира върху момичешките групи от 50-те и 60-те години.

През следващите години може би най-истинското и кратко определение за Ейми дава писателят Джош Тайрънгил: "Тя е бъбрива, забавна, огнена и дори малко луда. Невъзможно е човек да не бъде прелъстен от оригиналността ѝ."

През 2007 година турнето на Уайнхаус обаче не тръгва добре. Музикален критик от Birmingham Mail споделя, че "Това беше една от най-тъжните вечери в живота ми. Видях извънредно талантливата певица обляна в сълзи да крещи към публиката, препъвайки се на сцената".

Миналата година Ейми бе открита мъртва в апартамента си в Лондон. След аутопсията не бяха обявени официално причини за смъртта. На 23 август 2011година излизоха резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол.

Бащата на Ейми Мич Уайнхаус откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да се контролира след няколкоседмично въздържание, съобщават източници със свободен достъп.

С книгата от 320 страници Мич Уайнхаус цели "да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му", посочват издателите от Харпър Колинс.

Днес - една година след смъртта на Ейми - тя не е забравена, защото през бурния си живот остави не само музикални символи на свободното поведение. (БГНЕС)