„Дзифт тръгва по кината, ще се пробва за „Оскар
„Дзифт тръгва по кината, ще се пробва за „Оскар / netinfo

Филмът на Явор Гърдев „Дзифт" е българското предложение за номинация за „Оскар". До месеци ще стане ясно дали дебютната лента на Гърдев ще се бори в категорията „чуждоезичен филм". „Дзифт" вече спечели наградата за режисура на кинофестивала в Москва.

Захари Бахаров и манекенката Таня Илиева са в главните роли. Един от най-добрите филми, правени през последните години у нас, тръгва по кината от 26 септември.

След успеха на „Дзифт" на Московския кинофестивал четири дистрибуторски компании са пожелали филмът да се завърти и в руските киносалони, като подробностите предстои да се уточнят. Американска продуцентска компания пък се е свързала с екипа с предложение да направи римейк на „Дзифт".

Режисьорът му Явор Гърдев признава, че сега най му се иска да види каква ще е реакцията на зрителите в България: „Най-вероятно ще има разделяне на мненията по отношение на това дали филмът струва нещо или не. Мисля си обаче, че за България това не е само един филм-история, филм-забавление. Това е филм за нашето общо минало, но и най-вече за нашето общо настояще", казва Гърдев.

През следващите месеци „Дзифт" ще участва на няколко международни фестивала – в Австралия, Аржентина, Швеция, Исландия, Германия.