Държавата да финансира 5 изкуствени сърца годишно, искат кардиохирурзи
Държавата да финансира 5 изкуствени сърца годишно, искат кардиохирурзи / ThinkStock/Getty Images

Кардиохирурзи настояват държавата да финансира напълно пет изкуствени сърца на година, тъй като Националната здравноосигурителна каса заплаща за тях до 50 хил.лв., а реалната цена е над 200 хил.лв. Има деца, които се нуждаят от тях, тъй като поради влошеното си състояние не могат да пътуват за чужбина, обясни проф. Димитър Петков, заместник-директор на УМБАЛ "Св. Екатерина". По думите му средногодишно се имплантират изкуствени сърца на 1-2 възрастни пациенти, като разликата в цената се доплаща от болницата.

Броят на трансплантациите в България от жив и от трупен донор се увеличава, каза д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, но подчерта, че проблемът с липсата на достатъчно трансплантации не се решава само с живото донорство.

Предстоят разговори за възобновяване на бъбречните трансплантации сред деца, каза още д-р Симеонова. По думите й е необходимо да се обърне внимание и на донорството на стволови клетки от кръв от пъпна връв, тъй като има желаещи донори, но няма средства за обработката и изследването й.

Поради кратките срокове, в които един орган трябва да бъде трансплантиран, всички трансплантолози сме на мнение, че трябва да има дружество по подобие на "Евротрансплант", но в района на балканските държави, каза проф. Любомир Спасов, директор на болница "Лозенец". Водени са разговори с колеги от съседните страни, но въпросът трябва да се реши от Министерството на здравеопазването, допълни той.

Източник: БТА