Дългогодишен пациент на диализа получи своя щастлив шанс заради добри хора
Дългогодишен пациент на диализа получи своя щастлив шанс заради добри хора / netinfo

Най-дългогодишният пациент на диализа в Пазарджишко - Атанас Георгиев, получи своя шанс за трансплантация на бъбрек.

След като за две десетилетия 48-годишният Наско не е имал нито една успешна кампания за набиране на нужните пари, последната събра необходимите 4000 лева, даже и повече. С помощта на добри хора са събрани около 2600 евро, с които семейството ще може да поеме съпътстващите разходи около операцията в Тулуза, Франция и таксата за преводач.

Решаващата подкрепа за тях изненадващо дойде от наши емигранти в Единбург. Призивите за помощ от Дарик били публикувани в групи на български гурбетчии в Англия, оттам темата поел журналистът Атанас Чиков, който издава в Лондон медии на български език.

От България се събрали около 700 евро, останалите пари дошли от българи в Единбург, Шотландия. Те дотолкова харесали семейство Георгиеви, че вече са приятели. Всяка вечер Златка и Наско говорят със своите благодетели по скайп.

Сред тях е жена от Варненско с болно детенце, минала през огъня на родното здравеопазване и получила възможност за лечение и достоен живот в чуждата страна. Част от останалите също са със здравословни проблеми и знаят какво е животът ти да е заложен на карта, разказва Златка.

Един от групата е племенник на Елисавета Багряна, иконописец, който сега рисува за Наско икона на Свети Атанас.

Трансплантацията може да бъде направена в една-единствена болница в света - тази в Тулуза, заради различните кръвни групи на пациента и майка му Магдалена, която ще бъде донор.

Наско заминава за Франция във вторник следващата седмица. Операцията ще бъде направена на 31 август от световно известния проф. Лионел Ростенг, след нея ще има 2 месеца следоперативно лечение и ако всичко е наред в края на октомври Атанас ще се върне в родния Пазарджик, вече независим от диализната апаратура.