Двудневен празник по японски в София
Двудневен празник по японски в София / netinfo

Фестивал, посветен на японската култура, ще се проведе на 6 и 7 ноември в Театър София. 40 артисти от Япония ще представят различните аспекти на японските култура и изкуства.

Двудневната програма на фестивала включва традиционна японска музика, изпълнена на кото и шакухачи, ревю на кимона, сгъване на гигантски оригами, японски танци, изпълнение на японски хор от Киото и демонстрация на айкидо.

В ревюто са включени традиционни облекла, характерни за различните сезони, пищни кимона фурисоде, носени от неомъжени девойки, а също и детски кимона за празнични случаи.

Гигантските оригами ще бъдат сгънати от работещите в България японски преподаватели, изпратени от японското правителство в рамките на доброволческа програма за разпространение на японския език и култура J-CAT.

Демонстрацията по айкидо ще бъде оглавена от майстор VІ дан Като Рю. Неговите 86 години не са пречка той да бъде един от най-известните практикуващи в Япония това бойно изкуство. В демонстрацията ще участват и членове на Българската айкидо федерация.

Двудневен празник по японски в София
netinfo

Паралелно с представленията на сцената, във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба на традиционни емайлирани съдове шиппояки. Там ще бъде организиран и уъркшоп на оригами, където всеки ще може да се научи как се сгъват основните за това изкуство фигурки.

Дарик Радио е медиен партньор на фестивала, който се провежда в рамките на 20-то издание Дните на японската култура у нас.

Събитието е организирано от японската компания Nittsu, Сдружението на организациите-участнички на фестивала на Япония в София, в партньорство със Столична община и се осъществява със съдействието на посолството на Япония в България.

Фестивалът се провежда в годината, в която България и Япония празнуват 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите си отношения.

Входът за събитието е свободен и през двата дни.