Дворецът в Балчик ще бъде осветен
Дворецът в Балчик ще бъде осветен / netinfo

"Дворецът" в Балчик ще бъде ефектно осветен за следващия туристически сезон, съобщи директорът на държавния културен институт Тошко Гяуров. Бившата резиденция на румънската кралица Мария и фасадите на още осем сгради в архитектурно-парковия комплекс ще се виждат отдалеч и през нощта. Други архитектурни и паркови елементи в комплекса - Сребърният кладенец, Големият водопад, Римската баня, дървета, също ще грейнат в светлина още през април 2007 г., допълни Тошко Гяуров. По неговите думи финансовата стойност на проекта е 35 000 лева.

До края на 2006 година трябва да бъде завършена реконструкцията на лятното кино, което се преустройва в закрита многофункционална зала със 120 места. На сцената ще бъдат представяни театрални спектакли, концерти, ще се провеждат конференции и симпозиуми, допълни директорът на "Двореца".

Държавният културен институт подготвя проекти за възстановяване и на вила "Черната вълна", на Гетсиманската градина и Аязмото в архитектурно-парковия комплекс.

Тошко Гяуров коментира, че в общинския съвет в Балчик е депозиран план за развитие на "Двореца", който предвижда върху площ от 130 декара в следващите години да бъдат изградени летен театър, оранжерия за екзотични цветя, да бъде възстановен по архивни снимки манастир от времето на кралица Мария.