Два музея събират 125 млн. евро за две картини на Тициан
Два музея събират 125 млн. евро за две картини на Тициан / netinfo
Два британски музея се надяват да съберат 125 милиона евро, за да се сдобият с две картини на италианския художник от епохата на Ренесанса Тициано Вечели, познат повече като Тициан. По този начин те искат да попречат картините да попаднат у частен колекционер или да заминат за чужбина, информира АФП.

Херцогът на Съдърланд даде срок до 31 декември на Националната галерия в Лондон и на Националната галерия в Шотландия да съберат 50 милиона лири, необходими за купуването на първата картина „Диана и Актеон“. Ако успеят да го направят, херцогът, който е собственик на картините, до четири години ще предложи на двата музея втора творба на Тициан, „Диана и Калисто“ за същата сума, пише БГНЕС.

Счита се, че пазарната цена на двете картини е 300 милиона лири. Но херцогът иска да позволи на музеите да се сдобият с картините, като им ги предлага на по-ниска цена. „Тези картини се предлагат на значително по-ниска цена от действителната им стойност. Това е изключително предложение“, съобщи директорът на Националната галерия в Шотландия.

„Не мога да си представя, че ще изгубим тези картини“, каза още той. „Те имат огромна историческа стойност и са много важни от гледна точка на историята на изкуството“, подчерта той. Според експертите купуването на тези картини ще бъде най-значимата придобивка за Националната галерия в Лондон от 19 век насам.